Laden Evenementen

Prof. dr. Jacques Thomassen over De kwetsbaarheid van de democratie

13 april 2023 19:30 - 21:30

 

Prof. dr. Jacques Thomassen over De kwetsbaarheid van de democratie

NB Voor deze lezing moet u van tevoren een kaartje kopen via de site van Kulturhus Borne.

In het kader van de Maand van de Filosofie organiseren Bibliotheek Borne en Filosofiecafé Twente samen deze speciale avond.

‘Alles van waarde is weerloos’, dichtte Lucebert. Maar zonder waarde zou niets de moeite waard zijn. De Maand van de Filosofie 2023 vraagt zich af hoe het weerloze en waardevolle zich kan weren tegen de harde cijfers van verdienste, prestige en succes. En vooral hoe waarde weer zijn waarde krijgt.

”Een stem geven aan dat wat geen stem heeft zoals bijvoorbeeld de natuur, dieren, kwetsbare mensen”, zo interpreteerde Kees Feenstra van Filosofiecafé Twente dit thema.

Prof. dr. Jacques Thomassen komt op 13 april naar Kulturhus Borne en geeft een boeiende lezing over de kwetsbaarheid van de democratie.

De kwetsbaarheid van de democratie
Jacques Thomassen zegt hierover: “Dat de democratie kwetsbaar is, lijkt wel een erg voorzichtige formulering. In een groot deel van de wereld is de democratie ernstig in verval geraakt. Denk aan de ontwikkelingen in Hongarije en Polen, waar de machthebbers de democratische rechtsstaat moedwillig afbreken, denk aan de Verenigde Staten die in 2021ternauwernood aan een staatsgreep zijn ontsnapt en vooral ook aan de opkomst van het populisme die in de hele democratische wereld de politieke instituties onder druk zet. De opkomst van het populisme kan worden gezien als een reactie op de groeiende onvrede over politici, de politieke instituties en het functioneren van de democratie. Ook in Nederland is de groeiende politieke onvrede het gesprek van de dag.

Die onvrede neem ik als uitgangspunt. Hoe groot is deze nu precies, hoe heeft deze zich de afgelopen decennia ontwikkeld en waar komt ze vandaan? Hoe groot is de politieke onvrede hier in vergelijking met andere landen? Vormt politieke onvrede een gevaar voor de democratie of houdt deze de democratie juist levendig?

Na de analyse van de politieke onvrede komt de belangrijkste vraag aan de orde: Hoe kan Nederland weer een goed functionerende democratie worden? Het zal blijken dat er werk aan de winkel is.”

Over Jacques Thomassen
Jacques Thomassen promoveerde in1976 op het proefschrift Kiezers en gekozenen in een representatieve demokratie. Een jaar later was hij hoogleraar politicologie aan de Universiteit Twente. ‘Democratie’ bleef het centrale thema van zijn onderzoek. In 2010 nam hij afscheid als hoogleraar met een rede over, hoe kan het anders, De permanente crisis van de democratie. Hij was gasthoogleraar aan verschillende buitenlandse universiteiten, universiteitshoogleraar aan de UT, en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Hij publiceerde een groot aantal boeken en artikelen, waaronder De Wankele Democratie. Heeft de Democratie haar Beste Tijd Gehad? (Prometheus. Bert Bakker 2014).

 

NB Voor deze lezing moet u van tevoren een kaartje kopen via de site van Kulturhus Borne.

Gegevens

Datum:
13 april 2023
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
€12,50
Site:
https://www.kulturhusborne.nl/programmadetails/lezing-door-prof-dr-jacques-thomassen/

Locatie

Kulturhus Borne
Marktstraat 23
Borne, 7622CP Nederland
+ Google Maps