Laden Evenementen

Filosofische wandeling met Eric Brinckmann: Hoe wij door de geschiedenis heen zijn omgegaan met het landschap

16 april 2023 14:00 - 16:00

 

Filosofische wandeling met Eric Brinckmann: Hoe wij door de geschiedenis heen zijn omgegaan met het landschap

U dient zich voor deelname aan deze lezing plus wandeling vooraf aan te melden via het e-mailadres: secretaris@filosofiecafetwente.nl. Er kunnen maximaal 45 mensen deelnemen.

Het Filosofiecafé Twente vindt dit keer in de buitenlucht plaats, op landgoed Het Lankheet in Haaksbergen (www.hetlankheet.nl). Overigens wel met koffie vooraf en een inleiding binnen. Het thema is dan ook de scheiding tussen binnen en buiten en hoe we daardoor onze blik op en de praktische kennis van de natuur hebben verloren. We zijn steeds meer ‘binnenwezens’ geworden, de agrariër incluis, waardoor we de verwoestende werking van ons handelen op bos en natuur onvoldoende hebben gezien.

In het landschap zijn de voorbije relaties van mens en natuur nog goed af te lezen aan de inrichting. Van het meebewegen met de mogelijkheden ervan, tot het dicteren en afdwingen van behoeften. Inleider en beheerder Eric Brinckmann schreef er het boek Filosofische wandelingen over (interview over dit boek: https://vimeo.com/155285928). Hij ging wandelend door Nederland op zoek naar denkstructuren die de relaties tussen mensen en het landschap hebben bepaald. Relaties die in het landschap hun sporen hebben nagelaten. Van de Romeinen, die voor het eerst in de Lage Landen instrumenten tussen zichzelf en het landschap plaatsten; christenen, die het heilige naar binnen haalden, het buiten in de ban deden en klei omvormden tot kerken; denkers als Descartes, die wiskundige landschappen ontwierp; tot textielfabrikanten die erachter kwamen dat hun typische ‘Oale groond’ door eigen toedoen verdween.

Op Het Lankheet heeft Brinckmann het boerendenken van vroeger gevolgd en zijn er middeleeuwse watersystemen hersteld. Hoewel het systemen betreft die teruggaan tot de 13e eeuw, hebben ze actuele en op de toekomst gerichte functies gekregen. Het herinrichten van het landschap op deze manier vraagt om een ander denken, een dat leidt tot een herstel van verstoorde relaties. We gaan die watersystemen bekijken, praten onderweg over denken en landschap, maar wel met waterbestendig schoeisel aan!

Gegevens

Datum:
16 april 2023
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€12,50

Locatie

Het Lankheet
Lankheterweg 6
Haaksbergen, 7481VM
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie