Laden Evenementen

Peter-Paul Verbeek – Wat maakt de mens? Over de relaties tussen mens, wetenschap en technologie

17 september 2023 14:00 - 16:00

 

Peter-Paul Verbeek – Wat maakt de mens? Over de relaties tussen mens, wetenschap en technologie

In deze lezing zal Peter-Paul Verbeek ingaan op het boek Wat maakt de mens? dat hij recent schreef met Kirsten Poortier en Erik Myin. De centrale vraag in dit boek is hoe we de mens kunnen begrijpen in de context van de vele wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen die helpen vorm te geven aan het menselijk bestaan. De dingen die wij als mensen vervaardigen, maken ons steeds op nieuwe manieren tot mens. Medische technologie verandert onze lichamelijkheid, het internet van de dingen geeft ons een nieuwe fysieke omgeving en kunstmatige intelligentie beïnvloedt ons zelfbegrip. Dit vraagt om een nieuwe filosofische antropologie: een nieuwe manier van nadenken over de mens.

Prof. dr. ir. P.P.C.C. (Peter-Paul) Verbeek (1970) is rector magnificus en lid van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is Verbeek hoogleraar Filosofie en Ethiek van Wetenschap en Technologie in een Veranderende Wereld aan de UvA. Tot oktober 2022 was hij universiteitshoogleraar Filosofie van Mens en Techniek bij de afdeling Filosofie en wetenschappelijk mededirecteur van het DesignLab aan de Universiteit Twente. Hij is momenteel een van de zes hoofdonderzoekers van een tienjarig onderzoeksprogramma over de ethiek van sociaal disruptieve technologieën (ESDiT). Hij is tevens voorzitter van de UNESCO World Commission for the Ethics of Scientific Knowledge and Technology (COMEST) en voorzitter van de ECP-begeleidingscommissie Ethiek en Digitalisering.

[Foto: Ilsoo van Dijk]

Voorafgaand aan de lezing van Peter-Paul Verbeek zal de stadsdichter van Enschede, Arthur Adam ten Cate, een speciaal voor de start van ons nieuwe seizoen geschreven gedicht voordragen.

De toegangsprijs is € 12,50 inclusief een kop koffie of thee (studenten: € 5,=). Een kaartje kunt u kopen aan de zaal, maar alléén met een pinpas. Ook kunt u vooraf reserveren door uiterlijk op de donderdag voorafgaand aan de zondag waarop de lezing wordt gehouden € 12,50 over te maken op IBAN-nummer NL91 RABO 0198 2534 19 t.n.v. Filosofiecafé Twente onder vermelding van ‘lezing Verbeek’. De zaal gaat om 13.45 uur open.

NB Als u vooraf hebt betaald kunt u zich uiterlijk tot 24 uur van tevoren afmelden om uw geld terug te krijgen.

Gegevens

Datum:
17 september 2023
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€12,50

Locatie

Openbare Bibliotheek Enschede
Pijpenstraat 15
Enschede, 7511 GM Nederland
+ Google Maps