Laden Evenementen

Wat is een goede burger? Een socratisch gesprek o.l.v. Timon Meynen

1 april 2023 14:00 - 16:00

 

Wat is een goede burger? Een socratisch gesprek o.l.v. Timon Meynen

NB U dient zich voor deze bijeenkomst vooraf op te geven. Zie hieronder.

In de Maand van de Filosofie staan we stil bij wat weerloos en waardevol is. Zo is er op 13 april een lezing van prof. dr. Jacques Thomassen over de kwetsbaarheid van de democratie. Veel mensen hebben sterke opvattingen over wat we van politici of de overheid mogen verwachten, maar wat mogen we van elkaar en van onszelf verwachten? Wat is een goede burger?

Over deze vraag gaan we in een groep van maximaal vijftien personen een socratisch gesprek voeren. Deze dialoogvorm begint met een fundamentele filosofische vraag die je niet kunt beantwoorden door het verzamelen van (nog meer) informatie, maar alleen door er goed over na te denken en er met anderen over van gedachten te wisselen.
In het socratisch gesprek wordt deze vraag onderzocht aan de hand van een concreet geval dat door een van de deelnemers wordt ingebracht. De volgende stap is het komen tot een zogenaamde kernbewering over dit geval. Door de rechtvaardiging van de kernbewering te onderzoeken, kom je uiteindelijk op een of meer algemene uitspraken of principes die een antwoord vormen op de uitgangsvraag. Daarbij is het streven om te komen tot consensus, maar als dat niet mogelijk blijkt, wordt wel duidelijk waarin de deelnemers van mening verschillen.

Gezien het karakter van deze bijeenkomst is er plek voor maximaal vijftien personen en kost deelname € 30,=. U dient zich daarom vooraf aan te melden via het e-mailadres: secretaris@filosofiecafetwente.nl. Als er nog plek is, ontvangt u dan een bevestiging met het verzoek om het betreffende bedrag over te maken. Bij voldoende belangstelling wordt een tweede bijeenkomst georganiseerd.

Timon Meynen is lid van het bestuur van Filosofiecafé Twente. Vanuit Filosofische Praktijk Faidros (www.faidros.nl) begeleidt hij particulieren en groepen bij bezinning over fundamentele vragen.

Gegevens

Datum:
1 april 2023
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€30

Locatie

Openbare Bibliotheek Enschede
Pijpenstraat 15
Enschede, 7511 GM Nederland
+ Google Maps