Laden Evenementen

Henk Procee over Waarheid – een filosofisch onderzoek

24 april 2022 14:00 - 16:00

 

Henk Procee over Waarheid – een filosofisch onderzoek

Waarheid is iets moois, iets sereens, ze heeft associaties met zekerheid, objectiviteit, werkelijkheid – de buitenwereld – en met integriteit, eerlijkheid, waarachtigheid – de binnenwereld.

Dit mooie wordt ook bedreigd, door nepnieuws, door ideologie, door opvattingen als ‘ieder z’n eigen waarheid’. In dit Filosofiecafé gaan we op onderzoek uit naar de aard van waarheid. Dat onderzoek werd al in het oude Athene begonnen. Over waarheid bestonden toen al uiteenlopende opvattingen. Socrates, Plato, Aristoteles en de sofisten waren het fors oneens – en hun discussies resoneren nu nog na. We kijken wat die hedendaagse discussies te bieden hebben, naar factchecking, naar wat wij met taal kunnen doen en wat taal met ons kan doen – en vooral naar wat leven in de waarheid (Vaclav Havel) kan betekenen.

Prof. dr. Henk Procee is opgeleid tot chemicus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde filosofie en promoveerde in dat vak. Aan de Universiteit Twente was hij bijzonder hoogleraar wijsbegeerte en directeur van het Studium Generale. Momenteel is hij onder meer adviseur van het bestuur van het Filosofiecafé Twente.

Gegevens

Datum:
24 april 2022
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€12,50

Locatie

Kulturhus Borne
Marktstraat 23
Borne, 7622CP Nederland
+ Google Maps