Laden Evenementen

Bas de Boer over Technologisch burgerschap: Democratie in een technische wereld

9 oktober 2022 14:00 - 16:00

 

Bas de Boer over Technologisch burgerschap: Democratie in een technische wereld

Technologie is cruciaal voor de manier waarop onze maatschappij is ingericht. Van financiële transacties tot ziekenhuisbezoek; zonder technologie zijn dergelijke handelingen ondenkbaar. Tegelijkertijd hebben burgers doorgaans weinig inzicht in hoe die technologie werkt en ons beïnvloedt. Hierdoor onttrekt zich een belangrijk deel van onze samenleving aan het zicht van de democratie. Hoe om te gaan met deze problematiek?

Technocratische politiek zou een mogelijke oplossing kunnen bieden. De mensen met de juiste technologische expertise draaien aan de knoppen en houden de maatschappij aan de gang. Maar staat een dergelijk perspectief niet op gespannen voet met de democratische waarden die we voorstaan? In deze lezing betoog ik dat technocratische politiek onwenselijk is en pleit ik voor technologisch burgerschap. Dit is geen eenvoudige opgave, maar vergt het cultiveren van een nieuw verantwoordelijkheidsgevoel bij zowel burgers als technologieontwikkelaars.

Bas de Boer is als techniekfilosoof verbonden aan de Universiteit van Twente. In 2019 promoveerde hij op een proefschrift over de rol van beeldvormende technologie in de neurowetenschap. In 2021 kwam zijn boek How Scientific Instruments Speak uit. Ook verscheen zijn werk in verschillende internationale wetenschappelijke tijdschriften, zoals Social Studies of Science en Phenomenology & the Cognitive Sciences.

De toegangsprijs is € 12,50 inclusief een kop koffie of thee (studenten: € 5,=). Een kaartje kunt u kopen aan de zaal, maar alléén met een pinpas. Ook kunt u vooraf reserveren door uiterlijk op donderdag voorafgaand aan de zondag waarop de lezing wordt gehouden € 12,50 over te maken op IBAN-nummer NL91 RABO 0198 2534 19 t.n.v. Filosofiecafé Twente onder vermelding van ‘lezing De Boer’. De zaal gaat om 13.45 uur open.

Gegevens

Datum:
9 oktober 2022
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€12,50

Locatie

Kulturhus Borne
Marktstraat 23
Borne, 7622CP Nederland
+ Google Maps