Laden Evenementen

Marja Havermans over Sterven als een stoïcijn

20 maart 2022 14:00 - 16:00

 

Marja Havermans over Sterven als een stoïcijn

Wat doe je als je vanuit het niets te horen krijgt dat je nog maar enkele maanden te leven hebt? In haar boek Sterven als een stoïcijn vertelt Marja Havermans hoe dit haar man Paul overkomt en hoe hij de moed toont zijn lot onder ogen te zien en te aanvaarden. Hij weet zijn emoties in goede banen te leiden en richt zich op dat wat binnen zijn macht ligt: zijn laatste stuk leven zo goed mogelijk leven. Dat lukt hem, tegen de klippen op.

Aanvaarden waarop je geen invloed hebt: het klinkt zo eenvoudig, maar hoe doe je dat? Hoe aanvaard je je naderende dood als je nog midden in het leven staat? Marja maakt dit in het boek invoelbaar door te beschrijven wat er gebeurt en haar reflecties, gedachten en gevoelens te onderzoeken. Die gaan over wat Paul heeft geholpen zijn dood te aanvaarden, over kwaliteit van leven, goed communiceren en waardig sterven. Leidraad is de stoïcijnse levensfilosofie, met een focus op ‘aanvaarden’.

Het verhaal is herkenbaar voor velen. Uit de vele reacties blijkt dat het een leerzaam en hoopvol boek is voor wie te maken heeft met een slopende ziekte, tegenslag of rouw, of wie daar in de toekomst mee te maken zal krijgen.

Over Marja

Marja Havermans is filosoof en schrijver. Ze begeleidt socratische gesprekken en gesprekken met vooral ouderen over levensvragen. Ze verzorgt trainingen ‘Rapporteren in de zorg’ en workshops als ‘In dialoog met ouderen’, ‘Socrates en de kunst van het vragen stellen’ en ‘Stoïcijnse levensfilosofie’.

Boeken:

2015: in samenwerking met Aagje van der Vossen: Spreken is zilver, vragen is goud. In dialoog met ouderen, een praktisch handboek om met ouderen in gesprek te gaan.

2019: Sterven als een stoïcijn. Filosofie bij ziekte en dood, een persoonlijk verhaal afgewisseld met filosofische reflecties en lessen uit de stoïcijnse levensfilosofie.

De toegangsprijs is € 12,50 inclusief een kop koffie of thee. Een kaartje kunt u kopen aan de zaal. Ook kunt u vooraf reserveren door uiterlijk op donderdag voorafgaand aan de zondag van de bijeenkomst € 12,50 over te maken op IBAN-nummer NL91 RABO 0198 2534 19 t.n.v. Filosofiecafé Twente onder vermelding van ‘Lezing Havermans’. De zaal gaat om 13.45 uur open. U kunt ook een kaartje kopen aan de zaal, maar gelieve dan wel contant en gepast te betalen.

Gegevens

Datum:
20 maart 2022
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€12,50

Locatie

Kulturhus Borne
Marktstraat 23
Borne, 7622CP Nederland