Laden Evenementen

Tom-Jan Meeus over de vraag: Veroorzaakt duidelijkheid chaos?

16 april 19:30 - 21:30

 

Tom-Jan Meeus over de vraag: Veroorzaakt duidelijkheid chaos?

April is de Maand van de Filosofie. Dan worden door heel Nederland filosofische activiteiten georganiseerd rondom een telkens wisselend thema. In 2024 is dat ‘Chaos’ (zie ook https://www.maandvandefilosofie.nl). Tom-Jan Meeus schrijft dit jaar het filosofisch essay en wij mogen hem op dinsdag 16 april van harte welkom heten in samenwerking met en op de locatie van Kulturhus Borne.

Kaartjes voor deze bijeenkomst kunt u kopen via de site van het Kulturhus: https://www.kulturhusborne.nl/programmadetails/veroorzaakt-duidelijkheid-chaos/

Vanaf de eeuwwisseling veranderen politici onder invloed van Pim Fortuyn hun taal. Geen mistige formuleringen meer, geen jargon: duidelijkheid.
Geert Wilders blinkt erin uit.
De gevolgen voor de democratie zijn groot. Het bestel vereist matiging terwijl duidelijkheid juist radicalisering stimuleert. Het ene taboe na het andere sneuvelt, grondrechten staan ter discussie, het parlement zelf en de democratische rechtstaat. Steeds geeft Wilders de aanzet, en andere partijen voegen zich naar hem ondanks hun bezwaren. Den Haag omarmt zijn aandachtpolitiek en spektakelleegte.
Meeus laat aan de hand van Machiavelli zien hoe duidelijkheid bevordert dat de naoorlogse politieke orde bezwijkt, met chaos als resultaat.

Tom-Jan Meeus (1961) is journalist bij NRC. Hij was er politiek chroniqueur, columnist, correspondent in de VS en onderzoeksjournalist. Eerder leverde hij bijdragen aan onder meer Buitenhof en het Amerikaanse Politico en ontving hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Meeus werd geciteerd in onder meer The New York Times, The Economist en door de BBC en CNN.

Het filosofisch essay van de Maand van de Filosofie wordt uitgegeven in samenwerking met Uitgeverij Pluim en verschijnt 30 maart.

Gegevens

Datum:
16 april
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
€12,50

Locatie

Kulturhus Borne
Marktstraat 23
Borne, 7622CP Nederland
+ Google Maps