Laden Evenementen

Eric Brinckmann – Filosofische wandeling

21 april 14:00 - 16:00

 

Eric Brinckmann – Filosofische wandeling

U dient zich voor deelname aan deze lezing plus wandeling vooraf aan te melden via het e-mailadres: secretaris@filosofiecafetwente.nl. Er kunnen maximaal 50 mensen deelnemen.

Voor de Grieken stond de ‘wilde’ natuur gelijk aan chaos. Om erin te kunnen leven moest dat geordend en onderworpen worden, het liefst in de vorm van een stad. Voor Keltische en Germaanse culturen van het noorden was deze ‘wilde’ natuur iets waaraan mensen zich aanpasten en waarnaar je je leven vorm geeft. Beide wereldbeschouwingen komen in het woord ‘landschap’ samen, waarbij ‘schap’ verwijst naar ‘scheppen, schaven, polijsten’. Waarnaar ‘land’ verwijst gaan we ontdekken op een wandeling op landgoed het Lankheet in Haaksbergen. We lopen letterlijk door de eeuwen heen en bespreken de manier waarop is nagedacht over onze verhouding met de natuur en hoe dat is terug te lezen in het landschap. We komen onderweg klassieke denkers tegen zoals Plato en Epicurus, christelijke denkers als Cusanus (Nicolaas van Cusa), daarnaast Spinoza en Descartes en hedendaagse milieufilosofen.

Eric Brinckmann (1961) studeerde rechten en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en was onder andere docent aan de Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg en gastdocent aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij werkte aan landschapsprojecten voor Wageningen Universiteit. Op dit moment is hij directeur van landgoed Het Lankheet in Overijssel. Hij publiceert regelmatig over landschapsfilosofie, waaronder het boek ‘Filosofische wandelingen’ (2015), dat genomineerd werd voor de Jan Wolkersprijs.

 

Gegevens

Datum:
21 april
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€12,50

Locatie

Het Lankheet
Lankheterweg 6
Haaksbergen, 7481VM
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie