Laden Evenementen

Sandra Aerts over Wat is kitsch? – Een filosofisch onderzoek

18 februari 14:00 - 16:00

 

Sandra Aerts over Wat is kitsch? – Een filosofisch onderzoek

Op zondag 18 februari 2023 onderzoeken we onder leiding van Sandra Aerts op filosofische wijze het thema kitsch. We starten met een close reading van enkele teksten van Milan Kundera rond dit thema. Concreet gaat het om fragmenten uit De ondraaglijke lichtheid van het bestaan waarin de recent overleden schrijver zijn bevreemdende en intrigerende kijk op kitsch uiteenzet. Daarna gaan we in gesprek over de vraag ‘Wat is kitsch?’ waarbij we onze eigen opvattingen en argumenten onderzoeken.
Het zou heel fijn zijn als u iets ‘waarneembaars’ kunt meebrengen: een tekst, voorwerp, geluidsfragment, … waarover u met stelligheid zegt: ‘Dit is kitsch.’ Na het gesprek blikken we terug: zijn er overeenkomsten tussen onze opvattingen en die van Kundera? Of was Kundera wereldvreemd wat kitsch betreft?

Sandra Aerts combineert haar passie voor filosofie en literatuur in haar werk. Sinds 2009 begeleidt ze aan de Internationale School voor Wijsbegeerte vijfdaagse socratische gesprekken. Ze volgt hierbij de traditie van Leonard Nelson en is opgeleid bij Bolten & Van Rossem. Verder geeft ze les in de Nederlandse taal en in filosofisch schrijven, en ze begeleidt workshops waarbij ze filosofische romans op speelse wijze confronteert met de opvattingen van de cursisten. Zo kwamen al romans van Milan Kundera en Virginia Woolf aan bod. Sandra is ook stichter en moderator van het filocafé te Antwerpen dat in 2015 in café Den Hopsack werd opgericht, samen met drie vrienden die de liefde voor de filosofie delen.

Meer lezen?
Aerts, Sandra, Het lange socratische gesprek. In: Kessels, Ruiter, Stegmann, Hoog Spel. Filosoferen in de praktijk, ISVW Uitgevers, 2022, p. 85-89.
Aerts, Sandra (red.), Het filosofisch café in acht vragen, Garant, 2012.

Gegevens

Datum:
18 februari
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€12,50

Locatie

Kulturhus Borne
Marktstraat 23
Borne, 7622CP Nederland
+ Google Maps