Laden Evenementen

Mieke Boon over Creativiteit in kunst en wetenschap

17 maart 14:00 - 16:00

 

Mieke Boon over Creativiteit in kunst en wetenschap

De mens terugbrengen in de wetenschap – dat is de opdracht die Mieke Boon zich gesteld heeft. Het menselijk vermogen om te creëren wordt jammer genoeg veelal beperkt tot de kunst. Meer nog, kunst wordt vaak gezien als warm, oorspronkelijk en diep menselijk. Wetenschap daarentegen als koud, kil en rationeel, en de wetenschapsfilosofie wordt zelfs wel het Siberië van de filosofie genoemd. Hoe vallen deze beelden te rijmen met creativiteit in wetenschap? Wetenschap zoekt toch waarheid – wat heeft dat met creativiteit te maken? Wetenschap ontdekt toch – is dat niet in tegenspraak met creëren? Is creativiteit in wetenschap anders of juist vergelijkbaar met creativiteit in kunst? Mieke Boon zal deze vragen filosofisch benaderen met verwijzing naar denkers als Immanuel Kant (wiens 300ste geboortejaar we dit jaar vieren), Thomas Kuhn, Nancy Cartwright en Joe Rouse. Gangbare ideeën over kennis en wetenschap worden daarbij uitgedaagd, en wellicht dat uw creatieve brein wordt geprikkeld om tot een andere kijk op wetenschap en misschien zelfs kunst te komen.

Prof. dr. ir. Mieke Boon is hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de Universiteit Twente. In 2009 publiceerde zij samen met de filosofie- en religieredacteur van Trouw, Peter-Henk Steenhuis, het boek Filosofie van het Kijken – Kunst in ander perspectief, waarin zij aan de hand van het kijken naar en reflecteren op kunstwerken ideeën in de geschiedenis van de filosofie onderzoekt die betrekking hebben op menselijk kennen, kijken, en creëren. Mieke Boon is behalve filosoof ook wetenschapper en ingenieur – haar ervaringen als wetenschappelijk onderzoeker spelen een belangrijke rol in haar filosofische werk.

Prof. dr. ir. Mieke Boon

University of Twente

Department of Philosophy

The Netherlands

Researchgate: https://www.researchgate.net/profile/Mieke_Boon2/publications

Website: https://people.utwente.nl/m.boon

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mieke-boon-275670175/

GoogleScholar: https://scholar.google.nl/citations?user=0nh3h9UAAAAJ&hl=nl

Society for Philosophy of Science in Practice (SPSP): http://www.philosophy-science-practice.org/

MSc Philosophy of Science, Technology and Society (PSTS): http://www.utwente.nl/en/education/master/programmes/philosophy-science-technology-society/

Minor: Intelligence, Creativity, and Responsible Technological Innovation in Societal Transformations (ICR&TIST) icrtist.pdf (utwente.nl)

Ethics and Epistemology of AI Initiative: https://www.utwente.nl/en/bms/aiethicsandepistemology/

Gegevens

Datum:
17 maart
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€12,50

Locatie

Openbare Bibliotheek Enschede
Pijpenstraat 15
Enschede, 7511 GM Nederland
+ Google Maps