Laden Evenementen

Lezing Irene van Staveren afgelast

15 maart 2020 14:00 - 16:00

 

Lezing Irene van Staveren afgelast

De lezing van zondag 15 maart 2020 is afgelast.

Het Wilminktheater en Metropool zijn tot eind maart gesloten.

De lezing over Lessen van oude economen: er zijn weldegelijk economisch alternatieven zal in het nieuwe seizoen opnieuw gepland worden.

TINA
Als het gaat om onze economie en de economische wetenschap dan overheerst het idee van TINA: There Is No Alternative. Gelukkig is dat een misvatting. Economen van de afgelopen decennia, en zelfs eeuwen, hebben ons een rijke verzameling aan alternatieve economische inzichten nagelaten. Irene van Staveren gaat in haar lezing in op zulke alternatieve opvattingen. Ze leveren geen kant-en-klaar alternatief maar wel verrassende inzichten om het huidige beperkte economisch denken nieuw leven in te blazen en om de verbeelding van politici mee te prikkelen.

Actualiteit van oude economen
De lezing gaat in op de inzichten van een viertal vooraanstaande economen in hun tijd, die vandaag de dag geheel onterecht in de vergetelheid zijn geraakt of wiens intellectuele werk besmet is geraakt door mislukte economische experimenten die maar weinig met hun analyse te maken hebben: Karl Marx, Thorstein Veblen, Gunnar Myrdal en Joan Robinson. De actualiteit van hun inzichten komt aan bod met praktijkvoorbeelden gebaseerd op hun ideeën. Daarmee worden de oude economen weer springlevend en kunnen gewone burgers met elkaar zelfs aan de slag met die praktijkvoorbeelden. Van windcoöperaties tot crowdfunding. Dat geeft de burger weer moed en dat is hard nodig want met de oude economie gaan we de grote uitdagingen van vandaag niet oplossen. Een nieuwe economie is hard nodig, maar die hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Over de spreekster
Irene van Staveren is hoogleraar pluralistische ontwikkelingseconomie aan het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze publiceerde in 2016 het boek Wat wij kunnen leren van economen die (bijna) niemand meer leest (uitgeverij Boom) en een jaar eerder een pluralistisch economisch leerboek voor de universiteit (in het Engels). Dat laatste boek heeft ze omgezet naar een gratis online cursus die te volgen is via het platform Coursera: Introduction to Economic Theories. Irene is lid van de denktank Sustainable Finance Lab en van het bestuur van de studentenbeweging Rethinking Economics NL. Daarnaast schrijft ze om de week een column voor dagblad Trouw over economie en sociale en ecologische duurzaamheid. Ze woont afwisselend in Twente en Scheveningen, moeder van twee kinderen en getrouwd met een Tukker.

 

Gegevens

Datum:
15 maart 2020
Tijd:
14:00 - 16:00

Locatie

Metropool Muziekcafé Enschede
Willem Wilminkplein 2
Enschede, 7511PG Nederland
Irene van Staveren