Laden Evenementen

Filosofische wandeling afgelast

19 april 2020 14:00 - 16:00

 

Filosofische wandeling afgelast

De filosofische wandeling van zondag 19 april is afgelast.

Het Filosofiecafé Twente organiseert in het nieuwe seizoen een filosofische wandeling op landgoed het Lankheet te Haaksbergen. Locatie is het Veldwerkcentrum het Lankheet, Lankheterweg 6 te Haaksbergen.

De wandeling is maximaal 4 km. Het is gewenst waterdicht schoeisel te dragen. De wandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn en is niet rolstoel toegankelijk.

Geofilosofie
Heeft filosofie iets met landschap van doen? Volgens René ten Bos alles, want alle filosofie is volgens hem geofilosofie. Ze is namelijk ontstaan in een ruimtelijke, (stads)landschappelijke context. Maar kun dat je dat wel zo stellen? De moderne mens brengt 95% van zijn leven in binnenruimtes door: is er dan nog sprake van een georeferentie? Je kunt het ontstaan van de stedelijke binnenruimte natuurlijk met filosofen als Gilles Deleuze en Félix Guattari beschouwen als een vorm van geogenese, waarbij cultuur/techniek en natuur volledig in elkaar opgaan. Maar hoe je het ook stelt, de romantische kritiek blijft: er is nauwelijks sprake van een uitwisseling tussen de mens en zijn oorspronkelijke landschappelijke ruimte. Is dat erg? Dat is natuurlijk de vraag. Maar zeker ook een filosofische vraag.

Wandelen en filosofie
Op het Lankheet gaan we na een korte introductie over de plek van samenkomst met landschapsfilosoof en landgoedbeheerder Eric Brinckmann op stap. Aan de wandel langs essen, beken, boerderijen en door de bossen. Het is een praktische manier om de grens tussen de binnen- en buitenruimte op een speelse manier te bevragen. Al wandelend bekijken we historische landschapselementen, middeleeuwse waterwerken en bevragen de actuele relatie tussen mens en buitenruimte. Wanneer en hoe is de feitelijke scheiding tussen binnen en buiten ontstaan, welke wijsgerige denkconcepten liggen daaraan ten grondslag en zijn er denkwijzen om aan het binnenbeeld van de wereld te ontsnappen? Dé wandelfilosoof bij uitstek, Friedrich Nietzsche, geeft enkele nuttige suggesties.

Eric Brinckmann
Over landschapsfilosofie schreef Eric Brinckmann de afgelopen jaren de volgende boeken (ook wandelingen op of nabij het Lankheet staan erin beschreven):

Filosofische wandelingen, denken over binnen en buiten door de eeuwen heen (KNNV, 2015)
Wandelen met meester Li, over de Tao van het landschap (KNNV, 2018)

Aanmelden
Het is gezien het aantal beschikbare plaatsen (maximaal 50) belangrijk dat u zich van tevoren aanmeldt. U kunt ook bij het Veldwerkcentrum kaarten verkrijgen, maar vol is vol. Graag contant betalen.

U reserveert door uiterlijk op donderdag voorafgaand aan de zondag € 10,00 over
U kunt zich vooraf opgeven door uiterlijk op donderdag voorafgaand aan de zondag een kaartje te reserveren door € 10,00 over te maken op NL 91 RABO 0198 2534 19 t.n.v. de Stichting Filosofiecafé Twente onder vermelding van ‘Brinckmann’.

Entree is 10 euro inclusief een kop koffie of een kop thee.
Jongeren betalen half geld.

Locatie:
Veldwerkcentrum het Lankheet, Lankheterweg 6, Haaksbergen,
Bij gebruik van de navigatie invoeren: Lankheterweg 4.
Lankheterweg 6 ligt ongeveer 50 m. “verder” dan Lankheterweg 4
Er staat een verwijsbordje.

Gegevens

Datum:
19 april 2020
Tijd:
14:00 - 16:00

Locatie

Het Lankheet
Lankheterweg 6
Haaksbergen, 7481VM
Bekijk de site van Locatie
Lankheet Haaksbergen