Laden Evenementen

Irene van Staveren over ‘Wat wij van de oude economen kunnen leren’ in Kulturhus Borne

21 november 2021 14:00 - 16:00

 

Irene van Staveren over ‘Wat wij van de oude economen kunnen leren’ in Kulturhus Borne

Als het gaat om onze economie en de economische wetenschap, dan overheerst het idee van TINA: There Is No Alternative. Gelukkig is dat een misvatting. Economen van de afgelopen decennia, en zelfs eeuwen, hebben ons een rijke verzameling aan alternatieve economische inzichten nagelaten. In deze lezing gaat professor Irene van Staveren in op zulke alternatieve opvattingen. Ze leveren geen kant-en-klaar alternatief maar wel verrassende inzichten om het huidige beperkte economisch denken nieuw leven in te blazen en om de verbeelding van politici te prikkelen.

Zij gaat in op de inzichten van een viertal vooraanstaande economen in hun tijd, die vandaag de dag geheel onterecht in de vergetelheid zijn geraakt of wiens intellectuele werk besmet is geraakt door mislukte economische experimenten die maar weinig met hun analyse te maken hebben: Karl Marx, Thorstein Veblen, Gunnar Myrdal en Joan Robinson. Bovendien laat zij de actualiteit van hun inzichten zien aan de hand van praktijkvoorbeelden gebaseerd op hun ideeën. En daarmee worden de oude economen weer springlevend en kunnen gewone burgers met elkaar zelfs aan de slag met die praktijkvoorbeelden. Van windcoöperaties tot crowdfunding. Dat geeft de burger weer moed, want met de oude economie gaan we de grote uitdagingen van vandaag niet oplossen. Een nieuwe economie is hard nodig, maar die hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Irene van Staveren

Irene van Staveren is hoogleraar pluralistische ontwikkelingseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Specifiek ligt haar expertise op het gebied van ethiek en economische filosofie. Van Staveren is projectleider van de online database Indices of Social Development. Daarnaast is ze bestuurslid van het Sustainable Finance Lab, een denktank die een duurzamere financiële sector voor ogen heeft. Ook is ze bestuurslid van de Nederlandse tak van Rethinking Economics, een wereldwijde beweging van studenten die een diverser economisch denken bepleiten.

Vooraf of contant betalen en coronamaatregelen

De toegangsprijs is € 12,50 inclusief een kop koffie of thee. U kunt vooraf reserveren door uiterlijk op donderdag voorafgaand aan de zondag waarop de lezing wordt gehouden € 12,50 over te maken op IBAN-nummer NL91 RABO 0198 2534 19 t.n.v. Filosofiecafé Twente onder vermelding van ‘lezing Van Staveren’. De zaal gaat om 13.45 uur open. U kunt ook een kaartje kopen aan de zaal, maar gelieve dan wel contant en gepast te betalen.

Wilt u er verder rekening mee houden dat het Filosofiecafé Twente werkt met Coronatoegangsbewijzen voor het bezoeken van onze bijeenkomsten? Zoals de Rijksoverheid en het RIVM voorschrijven moet iedere persoon die ouder is dan 13 jaar een Coronatoegangsbewijs met een QR-code van CoronaCheck (helaas zijn bewijzen in andere vorm volgens Rijksoverheid niet geldig) laten zien bij het bezoeken van horeca, theaters, bioscopen etc.

Wat is een Coronatoegangsbewijs? De volgende bewijzen worden door Rijksoverheid gezien als geldig Coronatoegangsbewijs:

  1. een vaccinatiebewijs: volledige vaccinatie geldig vanaf 14 dagen nadat u volledig bent gevaccineerd;
  2. een herstelbewijs: bewijs dat u minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona;
  3. een testbewijs: een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor de bijeenkomst.

Een van de drie bewijzen moet u bij binnenkomst kunnen tonen in de CoronaCheckApp, de zogenaamde QRcode, óf geprint via de officiële website www.coronacheck.nl/print.

Verder verdient het aanbeveling om een gezichtsmasker bij u te hebben.

Gegevens

Datum:
21 november 2021
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€12,50

Locatie

Kulturhus Borne
Marktstraat 23
Borne, 7622CP Nederland
+ Google Maps