Laden Evenementen

Dilara Bilgiç over De gelabelde – Stereotypering vanuit psychologisch perspectief (i.s.m. Bibliotheek Enschede)

12 november 2023 14:00 - 16:00

 

Dilara Bilgiç over De gelabelde – Stereotypering vanuit psychologisch perspectief (i.s.m. Bibliotheek Enschede)

NB Vanwege technische problemen is het op zondag 12 november in de Bibliotheek alleen mogelijk om een kaartje te kopen tegen (eenmalig) contante betaling of via een QR-code. Voor het laatste hebt u wel een app van uw eigen bank op uw telefoon nodig. Met excuses voor het ongemak.

NB Om zeker te zijn van een plaats kunt u het best van tevoren een kaartje bestellen via de Bibliotheek Enschede: https://bibliotheekenschede.op-shop.nl/2113/dilara-bilgic/12-11-2023

De hele dag door doen we het, bewust of onbewust: hokjesdenken. En niemand ontkomt eraan. Ook Dilara Bilgiç betrapt zichzelf erop, ze labelt en wordt gelabeld: waar de een haar een conservatieve moslim vindt, noemt de ander haar seculier. Voor haar Nederlandse vrienden is ze de Turk, voor haar Turkse familie de Hollander.

In deze lezing bespreekt Dilara het concept van labelen en stereotyperen vanuit psychologisch perspectief om zo hopelijk meer bewustwording ten aanzien van onze eigen blinde vlekken te creëren.

Hoopvol citaat uit haar boek De gelabelde, met als ondertitel: Pleidooi voor een genuanceerde wereldbeschouwing: “blijkbaar kon je ook samenleven zonder alom eensgezind te zijn. Gewoon, de verbinding van mens tot mens aangaan” (blz. 257).

Het begint dus bij het verkennen van je eigen blinde vlekken.

Dilara Bilgiç (Adiyaman, 2002) studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Inmiddels is ze werkzaam als moderator en freelancepublicist. In 2020 verscheen haar debuut De Black Box Democratie, een politiek-filosofische analyse van de democratie in Nederland. In februari 2022 kwam De gelabelde uit.

De toegangsprijs is € 12,50 inclusief een kop koffie of thee (studenten: € 5,=). Een kaartje kunt u kopen aan de zaal, maar alléén met een pinpas. Ook kunt u vooraf reserveren door uiterlijk op de donderdag voorafgaand aan de zondag waarop de lezing wordt gehouden kaarten te bestellen bij de Bibliotheek Enschede. https://bibliotheekenschede.op-shop.nl/2113/dilara-bilgic/12-11-2023

NB Als u vooraf hebt betaald kunt u zich uiterlijk tot 24 uur van tevoren afmelden om uw geld terug te krijgen.

De zaal gaat om 13.45 uur open.

Gegevens

Datum:
12 november 2023
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€12,50

Locatie

Openbare Bibliotheek Enschede
Pijpenstraat 15
Enschede, 7511 GM Nederland
+ Google Maps